Zelený čaj chrání před rakovinou. Ale jen ve velkém množství!

Zelený čaj
pro zdraví (foto Isifa)

Zelený čaj pro zdraví (foto Isifa)

Japonští odborníci potvrdili fakt, že zelený čaj skutečně může chránit před vznikem zhoubných onemocnění krve a lymfatického systému. Druhou, méně příznivou zprávou je fakt, že se preventivní účinek se dostavuje jedině při konzumaci velkého množství tohoto nápoje. Denně je třeba vypít aspoň pět šálků čaje.
 
Podle japonských onkologů však lze denní konzumací pěti hrníčků kvalitního zeleného čaje snížit riziko rakoviny krve o 42 procent a riziko rakoviny lymfatického systému o 48 procent.

Zdravotně blahodárné účinky antioxidantů, na něž je zelený čaj zvláště bohatý, jsou známy celou řadu let, u chorob srdce, Alzheimerovy choroby či Parkinsonovy choroby jsou však účinné i podstatně nižší dávky nápoje.

Analýzou zdravotního stavu, stravovacích návyků, životního stylu, pohlaví a věku u více než čtyřiceti tisíc Japonců došli experti z Univerzity Tohoku k závěru, že před rakovinou krve a lymfatického systému ochrání člověka pouze vysoké denně přijímané dávky antioxidantů ze zeleného čaje.