Ovčím mlékem proti osteoporóze

mléko
Foto: profimedia.cz

Přestože lidé stále nejvíce konzumují mléko kravské, pro naše kosti je nejvydatnější mléko kozí a také ovčí.

 

Vápník je nezbytný prvek pro lidské tělo. Denně přijmeme asi 1 gram vápníku, ale ve střevu se ho vstřebá méně, kolem 35–50 %. Nejvíce vápníku získáváme z mléka. Jenže není mléko jako mléko, různé druhy mléka obsahují různé množství vápníku, uvádí server ulekare.cz.


Na co vápník?


Vápník v těle zajišťuje řadu funkcí. Zabezpečuje pevnost kostí, snižuje dráždivost nervů a svalů, je nezbytný pro stahování svalů a u žen po porodu ke kojení. Jeho nedostatek u dětí způsobí křivici, u dospělých tzv. osteomalacii, osteoporózu. U dětí i dospělých dochází při jeho nedostatku ke křečím.

 

 
Nenahraditelné mléko
Kravské mléko a mléčné výrobky jsou hlavním zdrojem vápníku. Ne všichni ale vědí, že kozí a ovčí mléko obsahuje až o 70 % vápníku více a je velmi vhodné pro naše kosti. Naopak mléka sójová, která se vyrábí vyluhováním sójových bobů ve vodě, neobsahují vápník skoro žádný. Vápník se do něj během výroby přidává, a jeho obsah je proto úplně závislý na technologickém postupu.


Kravské mléko
– u nás asi nejrozšířenější. Je hlavním zdrojem vápníku, což je jeho nezastupitelná úloha. Obsahuje také vysoké množství mléčného cukru, který podporuje růst střevních mikroorganismů a ty potom zvyšují dostupnost některých jiných živin. Oproti jiným mlékům je ale pro člověka hůře stravitelné a řada lidí kravské mléko nesnese.


Kozí mléko – je velmi dobře stravitelné, má mnoho vápníku, ale ne každý snese typickou vůni. Také záleží na krmivu pro kozy, protože do jejich mléka přechází více jedů než do mléka kravského.


Ovčí mléko
– co do stravitelnosti je na tom stejně dobře jako mléko kozí. Proto je vhodné nejen jako zdroj vápníku, ale i pro lidi s nesnášenlivostí mléčného cukru. Ovčí mléko se používá hlavně k výrobě sýrů, které by měly být běžnou součástí jídelníčku.


Sójové mléko – vyrábí se vyluhováním sójových bobů ve vodě. Samo o sobě neobsahuje vápník skoro žádný. Ten se do něj během výroby dodatečně přidává, a jeho obsah je proto úplně závislý na technologickém postupu. Jeho výhodou je vysoké množství železa a málo cholesterolu.


Sójovým mlékem v žádném případě nelze plnohodnotně nahradit jiná mléka, tvrdí server osteoporoza.cz.... Pokud ale sáhnete po tom kravím anebo lépe ovčím či kozím, vaše kosti budou spokojené.

Mléko
Foto: profimedia.cz

 

 

Obsah vápníku v různých druzích mléka

Kravské mléko...100–120 mg/100 g
Kozí mléko..........150–170 mg/100 g
Ovčí mléko..........160–180 mg/100 g
Sójové mléko.....4–78 mg/100 g