2010 - Rok Kovového Tygra - jaký bude?

Vítáme rok Kovového Tygra (13.2.2010 -2.2.1011)

Dne 13. února začíná nový rok podle čínského kalendáře. Každý rok ovlivňuje jeho vládce - jedno ze zvířat čínského zvěrokruhu a jeden z pěti prvků. O tom, co nás čeká v roce Kovového Tygra z pohledu energií si můžete přečíst v prognóze, kterou naleznete níže.

13. února 2010 večer ve 23 hodin se rozzáří slavnostní průvody dnes už prakticky ve všech velkoměstech světa, obrovitý barevný drak východních tradic se proletí ulicemi a oznámí všem příchod nového vládce – velmi silného a osobitého Tygra. Spolu s ním nastoupí na pomyslný trůn roku prvek velmi tvrdý, nelítostný, nekompromisní – Kov. Tygr přijme jeho jméno a pro příští rok ho budeme nazývat kovovým.

 

SVĚT V ROCE KOVOVÉHO TYGRA

Podle starobylého čínského učení každý rok výrazně ovlivňuje jeho vládce, jedno ze zvířat čínského zvěrokruhu a jeden z pěti prvků. Podívejme se, jaký koktejl nám tabulky namíchaly pro rok 2010:

Tygr: nedisciplinovaný šťoural popudlivé povahy

Takto nelichotivě je označen vládce roku 2010 v původních čínských tabulkách. Jeho vláda pro nás nebude ani trochu jednoduchá. Tygr se považuje za dravé zvíře schopné zaútočit ze zálohy. Čas pro něj není kategorií, dokáže čekat hodiny nebo lov dokončit za pár minut. Vládne silou mladého jangu, takže jeho život je plný překotné aktivity. Podíváme-li se na roky jeho vlády, hovoříme mimo jiné o letech 1914, 1938… Také vám přechází mráz po zádech?

A aby toho nebylo málo, další věty defi nice Tygra zní následovně:

Tygr rád napadá lidi, kteří stojí nad ním. Je tesán z materiálu, z něhož jsou revolucionáři a vůdci. Ne vždy však zasluhuje důvěru, která je mu poskytována, a to bez rozdílu, jedná-li se o obchody, lásku nebo válku. Miluje nebezpečí, chová se odvážne, což mnohdy působí na druhé neodolatelně. Často však bývá zbabělý. Neumí poslouchat, ze své strany však vyžaduje naprostou poslušnost. Téměř nikdo se mu neodváží říct pravdu do očí.

Vyjít s Tygrem není jednoduché a my se s ním budeme muset srovnávat po celý rok. Rok, který určitě bude těžký. Krize, která více či méně zasáhla snad každého člověka modré planety Země, nám ho určitě neusnadní.
Možná ale právě Tygr bude ten správný vůdce dnešních dnů, protože: Tygr předbíhá svou dobu, pohrdá konvencemi. Může se stát majitelem ohromné fi rmy, stejně jako pověstným gangsterem. Miluje každé povolání, jež skýtá riziko.

Snad právě dravost a zároveň schopnost vyčkávat ve skrytu na svůj čas útoku bude tím pravým receptem na bolesti naší doby. Podívejte se, jak budete vycházet s Tygrem konkrétně vy.

Vztah ke druhým

Tygr se může spojit s poctivým Koněm, s Drakem, který s ním sdílí jeho sílu a prozíravost nebo se Psem, jenž mu bude stát po boku, jde-li o obranu velké věci. Naproti tomu se Tygr musí vyhýbat moudrému Hadovi, kterému nerozumí, a Opici, která je potměšilá a vždy dokáže Tygra obelstít. Tygr se nikdy nesmí pustit do Buvola, neboť ten ho bez milosti napadne a zničí. Stačí, jestliže Tygr a Buvol bydlí pod jednou střechou, vždy dochází k nenávisti. Také spojení se Zajícem není pro Tygra dobré.

Zdravotních zátěží si Tygr svým náročným životem přináší nejvíc ze všech vládců. Potýkat se s problémy mohou játra, žlučník, srdce, naše trávení, nepříjemné následky může mít prochlazení močového měchýře. Obecně  bychom mohli doporučit životosprávu našich předků. Ráno (mezi 3.–7. hodinou) nám udělá dobře „štamprlička“ na zahřátí; pokud se na ni necítíme, zásadně by to měla být teplá tekutina (nejlépe polévka či řídká kaše) nebo alespoň čaj. Džus nám opravdu dobře neudělá. Strava by měla být prostá až strohá. Pozor na kouření, letos bude mít výrazně horší dopady než doposud (Kov = plíce, a Kov je nejen vládcem roku, ale také ovládá biologický čas! Jen pro zvýšení hrůzné představy kolapsu Kovu: Kov = kašel, Kov = suchá kůže, vrásky, ekzémy, Kov = ruptury, praskání
šlach, Kov = snížená imunita, Kov = nepevný životní postoj…).

Energie Dřeva – jako originálního prvku Tygra

Zvýšená energie Dřeva dokáže rozhodit kromě jater a žlučníku i štítnou žlázu, napadnout hlasivky, zhoršit kolísání tlaku, migrény a opatrní bychom měli být na šlachy, mohou být křehčí a trhat se. Zatěžovat bychom je měli zahřáté! Vyskytovat se mohou častěji i křeče a stěhovavé bolesti. Dřevo se může i negativně podepsat na nepříjemných pocitech žaludku, pomoci by nám ale měl při odtučňovacích kúrách a rozcvičení po úrazech
či po nemocích. Chránit bychom si měli také šíji.

Podrobné prognózy pro rok Kovového Tygra

V roce 2008 ukončil svou dvanáctiletou vládu prvek Oheň, takže celkově budeme nadále prožívat chladnější období. Ale nemylte se. Druhá a razantnější energie Ohně – Žár nám zůstává nakloněna až do roku 2014.

Žár ale není jen o horku, naopak. Dohasínající uhlíky už moc nežhnou, u ohně se můžeme zachvívat chladem. Žár je představitelem výkyvů a extrémů. Navíc rok 2009 přinesl něco, co jsme zatím znali jen z učebnic, kolaps Kovu.

Kolaps Kovu

Z pohledu čínské kosmologie se dnes jedná o situaci, která se může významně podepsat na celém lidstvu. Současný stav bychom mohli nazvat „hledáním nových pořádků“. Země, spoluvládce Krysy a Buvola (loňský a předloňský rok), jako prvek reality ukázala na nereálnost naší ekonomiky a tvrdě nás nutí vypořádat se s krizí, jejíž konec je zatím v nedohlednu a přinutí nás sáhnout si na samé dno. Podle stejných výpočtů nás ale bohužel čeká daleko dramatičtější vyhlídka, nutnost přehodnotit naše obecné priority, přepsat tabulku hodnot každodenního života.

Čínská kosmologie nazývá toto období kolapsem Kovu, prvku, který zabezpečuje pořádek, řád. Nic se neděje tak, jak má. Hezky to můžeme sledovat třeba na počasí, lidé umírají v záplavách při obyčejných letních bouřkách, nic nereaguje tak, jak bychom očekávali, například i léky. Země prostě svým obnažujícím pohledem ukázala, že to, co jsme až doposud nazývali řádem, je spíš neřád a hledá jak vysvětlení, tak i nápravu. Kov, její syn, který je  nositelem řádu, to nezvládá. Podíváme-li se, k čemu slouží Kov v těle, vidíme, že jednou z hlavních úloh Kovu je obrana organizmu. Nejdůležitějšími oblastmi Kovu v organizmu člověka jsou plíce, tlusté střevo a kůže. Plíce, tlusté střevo i kůže samy o sobě odvádějí toxické a nepotřebné látky z těla a brání tak tělu v nežádoucím zanesení. To ale není jediná možnost Kovu v naší ochraně. Pod kůží a na sliznicích proudí obranná energie (WEI QI), kterou si můžeme představit jako železnou košili středověkých rytířů. Drobné kovové kroužky umožnily pohyb a přitom bránily šípům zranit tělo. Čím je tato energie v lepší kondici, tím jsou kroužky menší, nepronikne jimi žádný nepřítel, nezraní nás vir ani bakterie. Jakmile však začne klesat, kroužky se roztahují a dřív nebo později se zvětší natolik, že nás šíp nepřítele nejen zasáhne, ale i zraní.

Podle čínské medicíny patří naše kůže k vnějšku. Na tom se koneckonců čínská medicína shodne i s našimi úslovími, zevnějšek propíráme z hlediska kosmetiky, módnosti… Kůže se řadí k prvnímu rozhraní ze šesti rozhraní prostoru a ve FENG SHUI se pracuje s harmonií jednotlivých rozhraní (druhé rozhraní je oděv, třetí pokoj…). Z toho vycházejí požadavky na kůži. Je naším zevnějškem, má proto odpovídat ostatnímu prostoru. (Sedíme-li v trávě, má naše kůže obsahovat částečky prachu a všeho, co je kolem nás.) K umouněnému okolí patří umouněné bytosti. Snažit se o přehnanou čistotu vede k poruše harmonie a k potížím, které se jednoho dne mohou projevit poruchou imunity. Dobře to vidíme na malých dětech. Ani se nám nechce věřit, že ti špindírové mohou patřit k elegantním maminkám. Strkají si do pusy lopatičky, krmí se pískem a přitom jen srší zdravou vitalitou. Právě adekvátnost chováni dětí, schopnost žít v harmonii s okolím, zajišťuje kvalitní ŘÁD a díky tomuto řádu si udržují velmi dobrou imunitu, tedy aktivní, čilou a bdělou WEI QI. Tím samozřejmě nenabádáme k omezení čistoty, jen je zapotřebí vidět sebe v souvislostech, harmonicky splynout s okolím, s lidmi, časem i prostorem.

Na chování dětí se můžeme učit ještě jedné přirozené vlastnosti. Ve chvíli, kdy se dítě necítí dobře, začne se ihned podle toho chovat a my rodiče se vzápětí snažíme zjednat nápravu. Výsledkem je rychlá podpora potřebných
obranných reakcí organizmu a návrat k harmonickému stavu dítěte, tedy ke zdraví.

Na reakcích dětí vidíme možnost podpory Kovu – chovat se přiměřeně ke svému okolí, lidem kolem nás, a hlavně k sobě. Rozdělit vše na důležité a pominutelné. Největší zákeřností viru totiž bude, stejně jako před lety,  schopnost napadení a devastace silných jedinců. Ti totiž na prvotní varování těla nepřistoupí, protože na pořadu dne mají spoustu důležitých věcí. Ponechají tak virům dostatek času a prostoru k namnožení do fatálního množství. A ve chvíli, kdy potom zkolabují, už může být pozdě. V tomto čase daleko víc než kdykoli předtím platí prevence, prevence a zase jen prevence. Prevenci můžeme rozdělit z pohledu čínské medicíny do dvou skupin. V první skupině bude vše, co podporuje základní energii našeho těla. Do ní patří správná životospráva, tedy rozumná strava, pohyb, přiměřená únava a následná obnova sil. Únava je nesmírně důležitá, pokud síly nevyčerpáme, nebude mít tělo prostor pro získávání energie nové, čisté, aktivní. Energie těla bude stárnout, jako stárneme my, bude stále méně aktivní a až ji jednou budeme potřebovat, může selhat. Přirovnat si to můžeme k prostěradlům po babičce. Tak dlouho je skladujeme, až zjistíme, že jsou zcela zteřelé a při prvním napnutí prasknou. Druhá skupina se už týká obranné energie WEI QI. Dostatečně silný organizmus si obrannou energii dokáže sám doplňovat, ovšem při jeho oslabení dojde i k poklesu WEI QI. Doplnit základní energii je složité, vyžaduje čas, a ten někdy nemáme. Proto volíme cestu doplněni pouze WEJ QI i za cenu mírného poklesu. Čínské tabulky pro tentokrát zcela odpovídají starému čínskému citátu: „Nebe a Země jsou bez blahovůle, deset tisíc bytostí jsou pro ně slamění psi.“ Když si uvědomíme, že slaměné psy ve staré Číně házeli do řeky, bude pro nás jistější nespoléhat se na to, „že to nějak dopadne“, ale vzít zdraví do vlastních rukou.

Podívejme se, co nám pět tisíc let staré tabulky slibují a čím hrozí. Celkově by rok 2010 měl být teplotně chladnější než minulý rok. Opět rozčeří hladiny klidných vod silné větry; vše, co může praskat, praskne.

Počasí

Počasí by mělo být značně větrné a chladné, to asi příliš nepodpoří naši psychiku. Musíme se připravit na stále větší psychické zátěže a z nich potom vyplývající únavy. Zachovat si energii těla a chuť do života bude pro příští léta stále obtížnější a o to důležitější. Na tom, jak dalece se nám bude dařit tento úkol plnit, bude záviset naše schopnost žít – nebo jen přežívat.

Vztahy

Ve vztazích letos budeme hodně nejistí, občas se budeme ptát, kdo je ten druhý. Ještě složitější situace může nastat ve chvíli, kdy se budeme snažit nazírat na druhého přes svou vlastní osobu. A určitě bychom měli oprášit takt, ohleduplnost. Heslem Tygra je „carpe diem“ (užij dne). Příští rok bude vládnout Zajíc, pro kterého je jeho rodinná nora alfou a omegou jeho života. Snažme se, aby v té noře nezbyl sám.

Politika

Neviditelné bude probleskovat i politikou. Objevovat se budou skutečnosti bez návazností, často nebude jasné, z čeho vycházejí. Opřít se můžeme jen o sebe sama, o zásady zdravého rozumu. Ten nám zabrání propadnout planým, byť na první pohled možná hlubokomyslným úvahám. Bude to důležité, protože právě Tygr podporuje tendenci urvat, co se dá.

Věda

V oblasti vědy a vývoje lze očekávat standardní postupy, nové cesty se mohou ukázat jako slepé. Maximum snahy bychom měli věnovat přínosu tradic pro jednotlivce. To se týká nejen každého z nás, ale i fi rem, které založily své jméno na kořenech práce našich předků.

Umění

Heslem umění letošního roku je cesta. Vydat se po ni přinese nejen pocit vnitřního naplnění, ale i věhlas a sním spojené materiální požitky. V nadbytku toho ale mnoho nevytvoříme.

Povolání

Letošní rok bude přát pomalému rozvoji založenému na tradicích, nové může narazit. Pozor by si opět měli dát stavbaři. Statika podloží i stavby samotné mohou být složitější, než se na první pohled zdá. Hrozí praskání staveb, jedním z důvodů může být vysychání a následné zavodnění základů, materiály budou křehčí než obvykle. Situace na fi nančních trzích bude mimořádně zvláštní. Rok Kovového Tygra znamená mimořádný úspěch pro ostré lokty stejně jako jejich strmý propad. Velmi pravděpodobně prasknou bubliny utajovaných skutečností, řada prominentů bude mít značné problémy, nevyjímaje soudní dohru.

Ani ekonomika příliš velký úspěch nezaznamená, pojede v kolejích „kdo s koho“. Rozhodně bychom se neměli nechat unášet naivními předpoklady, že vše bude v pořádku. Tygr zásadně útočí ze zálohy. Opatrnost v letošním roce bude na místě víc než kdy jindy, smlouvy bychom měli nejen pořádně přečíst, ale i konzultovat. A rozhodně bychom neměli očekávat konec krize, odrazit se budeme moci jen z tvrdého dna, a to je zatím v nedohlednu. I když – pokud se dokážeme podívat realitě do očí – dvojitý Kov roku by se tím tvrdým dnem mohl stát.

Katastrofy a nepříjemnosti

Problematická budou i nebezpečí, která na nás budou v příštím roce číhat. Největším problémem mohou být ozbrojené konfl ikty. Tygr není žádný laskavý beránek. Stačí si připomenout několik letopočtů jeho vlády – 1890, 1914, 1938. Nebezpečí můžeme očekávat i od lidí, bránit si budou svůj píseček někdy i značně neadekvátními metodami. O praskání všeho, co prasknout může, jsme již hovořili, obecně lze ale očekávat problémy se vším, co obsahuje velké množství kovu. Již loni nás na to upozornila padající letadla, srážky vlaků…

Sport a odpočinek

Odpočineme si spíš při individuální zábavě. Mimořádně nám prospěje chůze či cyklistika, obecně bychom ale měli dát pozor na úrazy, hrozí jak zlomeniny nohou, tak ruptury šlach. A rozhodně všeho s mírou, nadbytek nám visí nad hlavami jako Damoklův meč ve všem, i ve sportu!

Harmonie, zdraví

Naši osobnost podrží zastavení, zjištění, co je v životě opravdu důležité a co je možné pominout jako sice lákavou, nicméně zbytečnou cetku. A orientovat se na nové, které nám milosrdný čas bezesporu přinese. Vypořádávat se budeme muset s rodinnými bolestmi. Největším zdravotním problémem bude vypořádat se s novým, to by mohlo souviset s chřipkovou pandemií, která nejspíš přetrvá z podzimu. Prognóza je velmi složitá, v podstatě dvojí. Mimořádně silný Kov slibuje čistotu a sterilitu, to znamená mimořádnou pomoc v boji proti ohavným virům, bakteriím a plísním. Tygr je ovšem velmi přímočarý, a co je slabé, to jednoduše zahubí. Pokud se rozhodne, že lidé už s vlastní sebestředností překročili únosnou mez, pak nám buď Bůh milostiv. Negativní dopad na zdraví mohou mít cesty.

Co říct na závěr?

V cyklu času světa jsme pod vládou Kovového Tygra pokročili do trigramu kontemplace, usebrání. Po celých dvanáct měsíců budeme mít možnost pracovat na svém vnitřním Já, budeme vyzývání k zastavení, ke zpracování všeho, co máme za sebou, i ke zvážení očekávaného. Tento trigram umožňuje přeměnit informaci ve zkušenost; umět využít to, co jsme se dozvěděli, nás může posunout. Je na nás, zdali jeho nabídku využijeme.

Kovový Tygr, vládce roku 2010, bude očekávat víc než slova. Pokud jim nebude odpovídat naše aktivita, čas Kovového Tygra nevěští nic dobrého. Nebude se zdržovat napomínáním, Tygr rovnou tasí zbraň.

A tak se můžeme těšit na setkání s Kovovým Zajícem v příštím roce.

S laskavým souhlasem autorky Evy Joachimové vyjmuto z knihy: „Horoskopy starých čínských Mistrů – 2010 Rok Kovového tygra“.