Sója působí preventivně proti rakovině střev a konečníku u žen
Sója působí jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku u žen. Pojídáním sójových bobů se dostává do těla nejen dostatek potřebných aminokyselin k výstavbě bílkovin, ale také řada účinných látek, které střevo chrání. Tento efekt redukce kolorektální rakoviny platí pro ženy obecně, přičemž u těch po menopauze snižuje riziko až o 33 procent.
Mezi doporučované výrobky patří také sójové mléko.
Denně stačí přitom pozřít údajně deset gramů tofu, sójových bobů či dalších výrobků ze sóji. Odborníci z Vanderbiltovy univerzity v Tennessee sledovali vliv konzumace sójových výrobků na zdraví u více než 68 tisíc žen ve věku mezi čtyřiceti a sedmdesáti roky. Na počátku zkoumání byly všechny ženy bez rakoviny či diabetu.
Za 6,4 roku sledování bylo odhaleno 321 případů rakoviny tlustého střeva. Po zhodnocení výsledků s ohledem na matoucí faktory bylo prokázáno, že konzumace sóji a sójových výrobků u žen po menopauze působí jako prevence onemocnění rakovinou konečníku a tlustého střeva.
Sójové bílkoviny také snižují cholesterol v krvi. Pro ženy po menopauze je navíc důležité, že sójové výrobky obsahují velké množství fytoestrogenů – tedy rostlinných variant ženských pohlavních hormonů, které po menopauze často chybí. Ženy konzumující pravidelně sóju a sójové výrobky zažívají méně často negativní symptomy menopauzy.
U mužů se zatím o blahodárném vlivu sóji na jejich zdraví spekuluje a nebylo prokázáno, že by u nich riziko rakoviny snižovala.